A Mr. Fürdőszoba - burkolás

A burkolás az egyik legfontosabb mozzanata egy lakásfelújításnak. Nem egyszerű kiválasztani a megfelelő anyagot, de megfelelő szakembert találni sem.

Mi a burkolás?

Az, hogy a burkolás mit jelent, az nézőpont kérdése. Természetesen mást jelent a megrendelőnek és mást a burkolónak. A megrendelő szempontjából valójában a végeredmény az, ami igazán fontos. Egy burkoló szakember szempontjából a burkolás az a tevékenység, amivel egy otthont szebbé lehet varázsolni, egy hivatás, nemcsak szakma. Sokan gondolják azt, hogy egy burkoló csak fizikai munkát végez. Ez persze a munkafolyamat nagy részére igaz, de tudni kell, hogy ez a munka nemcsak ebből áll. Még a burkolás megkezdése előtt is vannak feladatok. Egy jó burkoló az tervez, rendelkezik megfelelő esztétikai érzékkel, és képes tanácsokkal ellátni az ügyfeleit. Ez fontos, hiszen a burkolat egy lakás vagy ház egyik fő építőeleme. Ez meghatározza az egész ingatlan hangulatát, tehát kiemelten fontos, hogy a burkolat funkciója mellett az esztétikára is kellő hangsúlyt fektessünk.

Milyen burkolóanyagokat használok a burkolás során?

A burkolás típusait két szempont szerint különböztetjük meg. Az egyik a helyszín. A munka ugyanis történhet kültéren vagy beltéren. Eszerint csoportosíthatjuk a használt alapanyagokat is.

Burkolás - fürdőszoba felújítás - galléria - mrfurdoszoba.hu

A használt anyag lehet hideg vagy meleg alapanyag. Ebből következik, hogy az alapanyagok fajtái szerint van a hideg és a melegburkolás.
A hideg burkolóanyagok jellemzője, hogy ellenállóbbak, keményebbek, ezért azokat főként kültéri burkolás esetén alkalmazzuk. Fontos megjegyezni, hogy a konyha és fürdőszoba kialakításakor is hideg anyagokkal dolgozunk.

A hideg burkolóanyagok további felhasználási szempontja az igénybevétel. Azokat leginkább az állandó igénybevételnek kitett területeken rakjuk le. Hideg burkolóanyagok a kerámia és az agyag.

A másik csoport a meleg burkolóanyagok csoportja. Ezek lágyabbak, többféleképpen is bedolgozhatók, és ezeket a beltéri burkolásnál használjuk. Meleg burkoló anyagok a PVC, a linóleum, a parafa, a faburkolatok, a tapéta, valamit a padlószőnyeg.

Mi az, amire a burkolás során figyelni kell?

Ahogy azt korábban már említettem, a hidegburkolás egy teljes lakásfelújítás esetén – de egy új építésnél is természetesen – egy igen fontos munkafolyamat. És egy elég bonyolult folyamat még a megrendelő szempontjából is. Felmerülhet a kérdés, hogy miért?
Ennek az az oka, hogy a járólap és csempeválaszték szinte végtelen. Akár anyagában, akár mintájában, akár formájában és méreteiben. Emiatt aztán sokszor meglehetősen nehéz eldönteni, hogy melyik mellett tegyük le a voksot.

Én azt mondom, hogy mindig az adott helyiség funkciójához és szerepéhez válasszuk ki a típust.
Amikor eljön a felújítás pillanata, én szívesen ajánlok olyan termékeket, amelyek megfelelő ár/érték aránnyal rendelkeznek. A megfelelő szakmai, gyakorlati tapasztalat alapján ebben hitelesen tudok segíteni, tanácsot adni ügyfeleimnek.

Ha már túl vagyunk az ügyféllel a tervezésen, következhet az álmok megvalósítása. A kültéri burkoló lapok lerakásakor minden esetben ügyelek rá, hogy a burkolás során felhasznált ragasztó és fuga flexibilis legyen, amely alkalmazkodik a változó hőmérséklethez.

A lakásnak is lehetnek olyan pontjai, amelyek kevésbé fűtöttek, mint más helyiségek – például a kamra –, ahol akár 20 Celsius fokos ingadozás is lehet a téli és nyári hőmérséklet között. Nappalik, konyhák, vizes helyiségek esetén is számtalan apróságra kell figyelni. Persze ezek csak a külső szemlélő szempontjából apró dolgok, de egy jó szakember ezeket állandóan szem előtt tartja. Például az állandó terhelésnek, kopásnak kitett felületek esetében a kiválasztásnál ezt figyelembe kell venni. Vizes helyiségekben történő burkolás esetén a vízzáró képesség az ami elsődleges szempont. Ilyen ”apróság” például a padlófűtés figyelembe vétele. A megfelelő burkolat kiválasztásánál ez is szempont kell legyen.

Mindent összevetve, ha tökéletesen kivitelezett eredményt szeretne, és valóban a megálmodott burkolatot szeretné egy felújítás során megkapni, akkor hívjon, keressen, velem biztosan megvalósulnak az álmai. Tökéletes szakmai felkészültséggel, megfelelő tapasztalattal garantálni tudom mindezt!